Wilbert Wilbers Beheer bv

Business Intelligence

IT Nieuws Pagina

Ik ben nogal een IT en gadget freak, en ik lees alle nieuws die hierover te vinden is, in zowel het nederlands als het engels. Ook het BI nieuws heeft mijn speciale aandacht ;-).
Hier verzamel ik een aantal van de leukste, grappigste en interessantste nieuwsberichten met hun source erbij. Ook heb ik een rss feed erbij die je kunt gebruiken.

Verder heb ik ook nog wat feeds van sites die bol staan van het nieuws!

  • Voor Tweakers nieuws op de Wilbert Wilbers Beheer site klik hier.
  • Voor Nu.nl Tech nieuws op deze business intelligence site klik hier.
  • Voor Engadget nieuws op deze BI consultant site klik hier.
  • Voor de C|NET netwerk nieuws op deze BI site klik hier.
  • Of: Laat je hier beneden verrassen door mijn eigen nieuws!

IT Nieuws - Computers, Gadgets en Software


Terug naar overzicht

16-12-2015

Bol.com zet stap in personalisatie-architectuur

"Het analyseren van big data is van groot belang bij webwinkel Bol.com. Tijdens het IT Talent College over big data op 14 december 2015 vertelde Menno Vis over de achterliggende architectuur die de webwinkel gebruikt om data effectief in te zetten. Hij deelde tijdens zijn presentatie ook mee dat Bol.com op dit moment werkt aan een architectuur waarmee de volgende stap in het personaliseren van de website wordt gezet.

"Tijdens het IT Talent College over big data, waar Computable-lezers tickets voor konden winnen, sprak Menno Vis, hoofd it-afdeling bij Bol.com, over de manier waarop deze webwinkel big data inzet om de website voor zijn klanten te verbeteren.

Bol.com bouwde in 2009 zijn eerste cluster met Hadoop. De webwinkel had toen de mogelijkheid om product-aanbevelingen te geven. Daarnaast werd data ingezet om klanten op een ‘Google-achtige’ manier te laten zoeken naar producten. Er werden daarom zoeksuggesties geboden op basis van eerdere zoekopdrachten van die persoon en later ook op eerdere zoekopdrachten van andere klanten. Een nieuwe architectuur werd gebruikt om het zoeken naar de producten te versnellen.

Big data wordt door de webwinkel voornamelijk ingezet om de website te personaliseren. Het verbeteren van de personalisatie-architectuur is een lopend proces, zegt Vis. Nu maakt het bedrijf de stap naar het real-time verwerken van data. Vis legt uit dat dit per persoon al kan, maar dat dit nog niet mogelijk is met data van meerdere gebruikers. De bedoeling is dan ook dat patronen over meerdere gebruikers kunnen worden herkend en dat dit meteen wordt aangepast in de website. Vis wijst erop dat dit een heel andere techniek vereist en dat dit bovendien snelheid vereist.
Bol.com architectuur
Een aantal van de architecturen die de webwinkel heeft gebruikt en op welke manier deze zijn verbeterd, toont Vis in zijn presentatie. Zijn presentatie en die van de andere twee sprekers, Eric van Tol (Big Data Expertise Center Fontys) en Wouter de Bie (Spotify), zijn binnenkort terug te zien op de website van het evenement.

Droombaan bij Bol.com
Tot slot benoemt Vis kort dat er nog it-banen beschikbaar zijn bij Bol.com. Uit het Computable-onderzoek naar de populairste werkgever onder niet-ict-organisaties blijkt al dat Bol.com de droombaan van menig ict’er is. Nieuwe vacatures invullen moet dus geen probleem zijn."

Bron: computable.nlTerug naar overzicht


E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn