Wilbert Wilbers Beheer bv

Business Intelligence

IT Nieuws Pagina

Ik ben nogal een IT en gadget freak, en ik lees alle nieuws die hierover te vinden is, in zowel het nederlands als het engels. Ook het BI nieuws heeft mijn speciale aandacht ;-).
Hier verzamel ik een aantal van de leukste, grappigste en interessantste nieuwsberichten met hun source erbij. Ook heb ik een rss feed erbij die je kunt gebruiken.

Verder heb ik ook nog wat feeds van sites die bol staan van het nieuws!

  • Voor Tweakers nieuws op de Wilbert Wilbers Beheer site klik hier.
  • Voor Nu.nl Tech nieuws op deze business intelligence site klik hier.
  • Voor Engadget nieuws op deze BI consultant site klik hier.
  • Voor de C|NET netwerk nieuws op deze BI site klik hier.
  • Of: Laat je hier beneden verrassen door mijn eigen nieuws!

IT Nieuws - Computers, Gadgets en Software


Terug naar overzicht

14-11-2015

Storing luchthaven Parijs kwam door software op Windows 3.1-pc

WTF? Dat zal toch niet?

"Het vliegveld van Orly bij Parijs kampte afgelopen weekend met een storing waardoor vliegtuigen aan de grond moesten blijven. Volgens het Franse blad Le Canard Enchaîné kwam dat door een fout in de zogenaamde Decor-software, die zou draaien op Windows 3.1.

VliegtuigDat stelt de Franse krant Le Monde op basis van een publicatie in het Franse satirische tijdschrift. Het blad schrijft naar verluidt af en toe ook serieuze artikelen, waaronder deze over de recente storing op het vliegveld van Orly. Volgens de Fransen had de storing van afgelopen zaterdag te maken met een softwaresysteem dat Decor wordt genoemd en draait op het 23 jaar oude Windows 3.1.

Een insider legde in een gesprek met Le Canard Enchaîné uit dat de softwaretools die op het vliegveld worden gebruikt allemaal tussen de tien en twintig jaar oud zijn. Dat zorgt onder meer voor problemen op het gebied van onderhoud: in het geval van Decor is er een groot tekort aan mensen die voldoende kennis van het systeem hebben. Ook de oude hardware zorgt voor problemen. Omdat het niet meer goed verkrijgbaar is moeten reparateurs soms zoeken naar oude onderdelen op Ebay.

De Decor-software wordt gebruikt voor het communiceren van informatie over het weer. Luchtverkeersleiders geven de informatie door aan piloten bij opstijgen en landen, maar tijdens de ochtend van 7 november bleek het systeem niet te functioneren. Omdat er tegelijkertijd sprake was van mist werden vliegtuigen als voorzorgsmaatregel aan de grond gehouden. Na het incident heeft de Franse overheid besloten de software te moderniseren, al worden vernieuwingen niet voor 2017 verwacht.

Hoewel gerenommeerde Franse media als Le Monde het verhaal van het satirsche tijdschrijft als nieuws hebben gebracht, is er geen bevestiging dat het gaat om hardware met Windows 3.1. Het verantwoordelijke Franse ministerie heeft diverse media gezegd maandag met een verklaring te komen. Het is onbekend of het gaat om de versie van Windows 3.1 voor consumenten of Windows NT 3.1. Het is niet de eerste keer dat een computerstoring vliegtuigen aan de grond houdt. Afgelopen zomer zorgde een storing ervoor dat vluchten van United Airlines niet door konden gaan."

Tweakers.netTerug naar overzicht


E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn